Składniki
- Naturalny Olej Jojoba Gold BIO: 100% naturalny, nierafinowany, tłoczony na zimno olej z ekologicznych nasion krzewu Jojoba (Simmondsia Chinensis).
Opis
Jojoba, znana również jako simondaja kalifornijska, to roślina monotypowa z rodziny goździkowatych. Pochodzi z pustyni Sonora, położonej w południowo-zachodniej części Ameryki Północnej, rozciągającej się od Arizony po Meksyk. Krzew osiąga wysokość do 4 metrów i jako roślina pustynna nie wymaga chemicznego nawożenia ani pestycydów. Nasiona jojoby zawierają płynny wosk, zwany "płynnym złotem pustyni", który jest wykorzystywany w kosmetyce jako olej jojoba. Uprawa rośliny rozprzestrzeniła się na kontynenty Ameryki Południowej, Afryki oraz południowej Azji.
Olej Jojoba Gold BIO jest określany jako naturalny płynny wosk, który jest bardzo trwały i odporny na wysokie temperatury. Jest jednym z najcenniejszych surowców w kosmetyce, zawierającym nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i F, fitosterole oraz skwalen. Ma wysoką biozgodność ze skórą człowieka, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę. Polecany jest szczególnie do pielęgnacji skóry głowy, zwalczania suchych egzem, łupieżu i wypadania włosów. Oczyszcza cebulki włosów, stymuluje ich wzrost, a zawartość jodyny chroni skórę przed bakteriami.
Zastosowanie
- W stanie czystym: Do pielęgnacji twarzy, całego ciała i włosów.
- Odżywczy masaż: Wykonywany samodzielnie lub przez wykwalifikowanego masażystę.
- Kąpiel: Dodać 8-10 ml do kąpieli, czas kąpieli do 15-20 minut. Olej odżywia, wygładza i zmiękcza skórę.
- Włosy i skóra głowy: Aplikować w małych ilościach, wmasowując w skórę głowy i włosy. Po kilku minutach umyć głowę. Doskonale pielęgnuje skórę głowy z problemami łuszczycy, zwalcza łupież, intensywnie odżywia suche i łamliwe włosy.
- Dodatek do kremów domowej produkcji.
- Zmiękczenie i pielęgnacja skórek paznokci.
- Baza w kosmetykach: Do pielęgnacji włosów i skóry.
- Składnik: Filtrów przeciwsłonecznych, kosmetyków do demakijażu i płynów po goleniu.
Przechowywanie
- Zawsze po użyciu zamykać pompkę dozującą nasadką ochronną.
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pochodzenie
Olej kosmetyczny Etja jest produktem naturalnym. Wpływ sezonowych zmian pogodowych może wywołać niewielkie różnice w kolorze, zapachu i gęstości.
Olej Jojoba Gold BIO firmy Etja jest w 100% naturalny, nierafinowany i tłoczony na zimno z surowców ekologicznych. Posiada certyfikat ekologiczny oraz rejestrację w bazie CPNP. Produkt przebadany dermatologicznie.